Leilas Sticky Buns
Att provbaka inför kalas är bra men inte min grej.
Jag såg det här receptet i Leilas A Pice of Cake och jag tänkte att om jag bara håller tillbaka min improvisationspersonlighet så kommer det att gå vägen.
Det gjorde det! Stickybunsen blev jättegoda och jag delar glatt med mig av Leilas recept till er, det blir en plåt eller 20 stycken buns.
American Sticky Buns
1 msk kardemummakärnor
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
50 g färsk jäst
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ekologiskt ägg
11–12 dl vetemjöl special
Fyllning
50 g pekannötter
50 g valnötter
250 g mjukt smör
1 1/2 dl farinsocker
1 msk malen kanel
1 1/2 dl russin
Smör till formen
Ägg till pensling
Pekannötter och råsocker att strö över
- Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken och grädden tills den är fingerljummen, 37 grader.
- Smula ner jästen i en bunke och lös den med vätskan, strösocker, salt, smör och ägg.
- Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
- Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i 45–60 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Krossa nötterna grovt med händerna och blanda dem med smör, farinsocker, kanel och russin till en mjuk röra.
- Kavla ut vetedegen tunt och stryk på rikligt med fyllning. Rulla ihop den till en tajt rulle.
- Lägg skarven neråt och skiva rullen i 2 cm tjocka skivor. Det ska bli cirka 20 bullar.
- Smörj en plåt med höga kanter och lägg i bullarna. Tryck ner mitten av bullarna med tummen.
- Jäs under bakduk till dubbel storlek i 45–60 minuter.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pekannötter och råsocker.
- Grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt dem svalna och ringla över glaze (se recept nedan).
Cream cheese glaze
200 g philadelphiaost
3 msk ljus sirap
1 1/2 dl florsocker
Skal av 2 lime och saft av 1 lime
- Blanda philadelphiaost, sirap och florsocker i en skål.
- Smaksätt med rivet limeskal och saft.
- Vispa glazen med elvisp tills den är luftig.
- Ringla ut glazen över bullarna när de har svalnat något.
- Låt dem svalna helt och bryt sedan loss dem från varandra.

improvisationspersonlighet. tack, jag har letat efter bra beskrivande ord att ha under blogg-titeln :D